Vetenskapligt namn: |
Allium cepa |
Etymologi: |
Släktnamnet allium användes som namn på vitlök redan av de gamla romarna. |
Smak: |
Rödlök har en lätt kryddig, söt och skarp smak, men den är oftast mildare än den gula löken. |
Näring: |
Lök innehåller många nyttiga ämnen, till exempel är den rik på antioxidanter. De olika svavelföreningarna i löken gör den också bra för hälsan. Mycket nyttigheter sitter i lökens yttersta och mest färgrika lager, så skala inte bort för mycket. |
Användning: |
Kan användas på samma sätt som gul lök, men passar särskilt bra rå – skivad i sallad eller hackad i såser och röror. God att pickla och används ofta i olika inläggningar. |
Värt att veta: |
Lök har tillskrivits många magiska och heliga egenskaper genom historien. I dåtidens Egypten var löken en symbol för evigt liv. |
Finns i: |
Seasonal 2021 |