ROMAN

Vetenskapligt namn: Lactuca sativa var. longifolia
Smak: Smaken är mild, men kraftigare än vanlig huvudsallad och med en lätt bitterhet. Kan bli lite ”tuggig” i de kraftigaste delarna, så blanda gärna med spädare salladssorter. Bladen skiftar karaktär från det gröna som är mer smakrikt till det ljusa som är mer krispigt.
Näring: Romansallad är ingen näringsbomb, men innehåller en del vitaminer, antioxidanter och mineraler som t ex kalium. Ofta innehåller salladen mer nyttigheter ju mörkare bladen är.
Användning: Romansallat används oftast rå i sallad, tillsammans med andra sorter. Den kan också förvällas eller stekas lätt. Romansallad ingår i den klassiska caesarsalladen. Prova också att använda romansallad som inslag i varma rätter, den håller formen bra tack vare sin kraftigare struktur.
Värt att veta: Romansalladen har, som man kan misstänka, fått sitt namn för att man tror att romarna åt den. Romarna åt mycket sallat, och helst då efter måltiden för att smälta maten. Namnet är trots sin historiska karaktär ganska nytt, tidigare var salladen känd som cossallat.

Ibland kallas romansallad för bindsallat eftersom man brukar binda ihop de ganska löst sittande toppbladen på det stora huvudet.

Finns i: Caesar

Hela salladsakademin