BLOMKÅL

Vetenskapligt namn: Brassica oleracea ssp. botrytis var. botrytis
Etymologi: Artnamnet oleracea kommer av latinets olus (kål) och betyder grönsak.
Smak: God och sötaktig kålsmak med en krispig konsistens.
Näring: Blomkål är nyttig mat, den innehåller bland annat mycket C-vitamin. 100 g blomkål ger ca 10 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Allra nyttigast är blomkålen rå eller lättkokt.
Användning: God både rå och tillagad, som huvudingrediens eller som tillbehör. Ska den kokas blir den bäst lättkokt (al dente) och allra helst ångkokad, för att behålla smak, krispighet och vitaminer. Tillsätt gärna lite citron i kokvattnet. Använd i soppa, som kräm, stuva den eller mixa och använd som alternativ till ris.
Värt att veta: Vit blomkål blev på modet under 1800-talet och är vanligast idag. Tidigare var de gröna och violetta varianterna vanligast.
Finns i: Cauliflower rice

Hela salladsakademin