BROCCOLI

Vetenskapligt namn: Brassica oleracea ssp. botrytis var. asparagoides
Etymologi: Artnamnet oleracea kommer av latinets olus (kål) och betyder grönsak.
Smak: Mild, fin kålsmak som uppskattas av många, ofta också av barn som kanske ratar annan kål och grönsaker.
Näring: Broccoli innehåller rikligt med vitamin C och K, B-vitaminet folsyra, kalium, sulforafan och karotenoider – två ämnen med antioxidativa egenskaper som sägs ha en skyddande effekt på våra celler. Broccoli innehåller också en hel del kostfiber.
Användning: Den kan kokas, wokas, stuvas, gratineras. God i soppor och grytor, i olika grönsaksblandningar och gratänger. Hemligheten är att inte koka den för länge, då tappar den lätt sin spänst, färg och näring. Stjälken är väl så god som buketterna – särskilt rå – skivad eller skuren i en råkostsallad.
Värt att veta: Broccoli började användas i Sverige under 1950-talet och blev allt populärare tack vare sin mångsidighet och näringstäthet. Tidigare kallades den sparriskål, eftersom ”sparris” finns med i det latinska namnet (asparagoides).
Finns i: Veggie Soup Kale, Seasonal 2021

Hela salladsakademin