Vetenskapligt namn: |
Allium porrum |
Etymologi: |
Namnet purjolök kommer från latinets porrum som från början betydde gräslök. |
Smak: |
Purjolök är mildare än andra matlökar. Den mörkgröna delen har en kraftigare smak än den vita. |
Näring: |
Innehåller inga mängder näring, men något högre halt av vitaminer och fibrer än annan lök. |
Användning: |
Eftersom den har en ganska mild smak används purjolöken ofta rå, tunt skivad i sallader. God och användbar även i soppor, grytor och gratänger. |
Värt att veta: |
Purjolöken är en nationell symbol för Wales och dess skyddshelgon St David. Han rekommenderade sitt folk att bära purjolök i hatten för att skilja vän från fiende under ett slag mot Saxarna. På skyddshelgonets dödsdag, 1 mars, bär många walesare en liten purjolökssymbol på kragen. |
Finns i: |
BBQ, Veggie Soup Carrot |