VITKÅL

Vetenskapligt namn: Brassica oleracea ssp. capitata var. capitata
Etymologi: Artnamnet oleracea kommer av latinets olus (kål) och betyder grönsak.
Smak: Krispig, med en mild och samtidigt fyllig kålsmak.
Näring: Vitkål innehåller en hel del C- och K-vitamin. När den är syrad är den bra för magen och tarmens bakterieflora.
Användning: Vitkålen är kanske mest känd som hjälten i cole slaw. Vi möter den också ofta marinerad i olja och vinäger som pizzasallad. Den är en viktig ingrediens i husmansrätter som kåldolmar och kålpudding. God i soppor, grytor och wok. Kanske är den ändå som allra bäst naturell i en råkostsallad.
Värt att veta: Skidlegenden Anja Pärson lär ha botat sina onda knän inför ett VM i Åre med vitkålsomslag och lite gladpack. Effekten ska bero på vitkålens anti-inflammatoriska egenskaper. Redan de gamla grekerna använde kål som medicinalväxt.
Finns i: Organic Mix no 6

Hela salladsakademin