Vetenskapligt namn: |
Brassica oleracea ssp. capitata var. capitata |
Etymologi: |
Artnamnet oleracea kommer av latinets olus (kål) och betyder grönsak. |
Smak: |
Krispig, med en mild och samtidigt fyllig kålsmak. |
Näring: |
Vitkål innehåller en hel del C- och K-vitamin. När den är syrad är den bra för magen och tarmens bakterieflora. |
Användning: |
Vitkålen är kanske mest känd som hjälten i cole slaw. Vi möter den också ofta marinerad i olja och vinäger som pizzasallad. Den är en viktig ingrediens i husmansrätter som kåldolmar och kålpudding. God i soppor, grytor och wok. Kanske är den ändå som allra bäst naturell i en råkostsallad. |
Värt att veta: |
Skidlegenden Anja Pärson lär ha botat sina onda knän inför ett VM i Åre med vitkålsomslag och lite gladpack. Effekten ska bero på vitkålens anti-inflammatoriska egenskaper. Redan de gamla grekerna använde kål som medicinalväxt. |
Finns i: |
Organic Mix no 6 |