GRÖNKÅL

Vetenskapligt namn: Brassica oleracea var. sabellica
Etymologi: Artnamnet oleracea kommer av latinets olus (kål) som betyder grönsak.
Smak: Tydlig kålsmak. Rå kan grönkålen upplevas som aningen kärv. Smaken mildras om den skördas efter första frostknäppen. När kylan slår till börjar växten nämligen producera glukos som förhindrar frysning och samtidigt gör smaken lite sötaktig.
Näring: Rik på bland annat järn, C-vitamin och A-vitamin. Innehåller också en hel del fiber. Enligt Center for Science in the Public Interest i Washington D.C. är grönkål den nyttigaste av alla grönsaker.
Användning: Rå grönkål passar bra i sallad, men kan också stekas, friteras, förvällas, stuvas, användas i soppa eller mixas i en smoothie. Ska grönkålen ätas rå kan du massera den med lite olivolja och citronsaft för att få den mjukare.
Värt att veta: Grönkål har troligen odlats i Sverige sedan vikingatiden. Härdig växt som till och med kan stå ute i snö.
Finns i: Kale, Veggie Soup Kale, Veggie Burgers Broccoli, Veggie Burgers Beetroot

Hela salladsakademin