Vetenskapligt namn: |
Eruca vesicaria (L.) Cav. |
Etymologi: |
Artnamnet vesicaria kommer av latinets vesica (blåsa) och betyder i det här fallet att örten använts mot urinvägsinfektioner. |
Smak: |
Kraftig smak. Kryddig och pepprig. Hur kraftig pepprigheten är kan skilja sig lite mellan olika varianter. Så smaka först innan du bestämmer hur mycket du vill ha i salladen eller maten. Några beskriver smaken som nötig, andra att den påminner om rädisa. |
Näring: |
Rik på C-vitamin och kalium. |
Användning: |
God i sallad, gärna tillsammans med andra salladssorter, och som topping på pizza eller en pastarätt. Prova också att göra en soppa eller en pesto på rucola. |
Värt att veta: |
Rucola har odlats länge i Sverige, då under namnet senapskål. Den föll i glömska men fick sin välförtjänta upprättelse när Medelhavsköket blev populärt. |
Finns i: |
Rucola, Organic Rucola, Mix no 2, Mix no 3, Organic mix no 5 |