RÖDBETA

Vetenskapligt namn: Beta vulgaris subsp. vulgaris conditiva
Etymologi: Artnamnet vulgaris kommer av latinets vulgus (hop, allmänhet) och betyder vanlig.
Smak: Söt smak, aningen jordig, som kommer bäst till sin rätt tillsammans med friska, syrliga smaker. En bra kompis är fetaost och andra smakrika ostar. Även blasten på rödbetorna är god, den påminner om mangold.
Näring: Rödbetan är nitratrik. Nitrat kan förbättra den fysiska prestationen genom att öka vår syreupptagningsförmåga. Den innehåller också en del folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar.
Användning: Färska betor kan kokas och njutas solo med bara lite smör och salt. De kan också rivas och användas till råkost, eller ingå i soppor och köttgrytor. Inlagda rödbetor är ett klassiskt tillbehör till många av våra svenska husmansrätter.
Värt att veta: Rödbetor innehåller ett starkt rött färgämne, betanin, som används som livsmedelstillsats till allt från soppor och såser till godis och glass. Den röda betan är vanligast, men det finns också gulbetor och rödvita polkabetor.
Finns i: Veggie Spaghetti, Veggie Burgers Beetroot

Hela salladsakademin